İkinci El Eşya Almak İsteyen Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

15.10.2021
İkinci El Eşya Almak İsteyen Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

Günümüzde, birçok eşyanın fiyatının artmasının sonucu insanların %85'i ikinci el eşya piyasasına yönelme göstermektedir. Fakat ikinci el eşya alışverişinde bazen gözden kaçan veya bilinmeyen noktalar bulunmaktadır. Haydi o noktalara değinelim.

  • ilk önce oturduğunuz hanede eksik gördüğünüz ve almaya karar verdiğiniz eşyanın hane içerisindeki konumuna göre renk, desen ve ebatlarının yoğunluğunu hakkında seçim yapmalısınız. Örnek verelim. Mesela ikinci el koltuk almaya karar verdiniz. Oturma odasındaki halıya, duvar rengine,perdelere, sehpa takımına göre koltuğun özelliklerini seçebilirsiniz.
  • Almaya karar verdiğiniz eşyanın kullanım özelliklerinin sizin istek ve beklentilerinizi karşılayacak durumda olup olmaması durumuna bakmalısınız. En basit örnek lamba. Lambanın watt miktarının ne kadar olduğuna ve kullanacağınız alana yeterli olmasına, ışık rengine (beyaz, sarı, mavi gibi çeşitli renklerde olmaktadır.), çevreye duyarlı olup olmamasına (günümüzde bu çok dikkat edilen bir konudur. Genellikle Led ve spot ışıklar tercih edilmektedir.) gibi odak noktalarına dikkat edebilirsiniz.
  • "İkinci El" kavramındaki eşyalar; dayanıklı, uzun süre kullanabilme özelliklerine sahip olan eşyalardır.
  • İkinci el alışverişi piyasası inceleyebilirsiniz. Böylelikle almayı düşündüğünüz eşyanın fiyatının piyasadaki fiyat altında mı yoksa üstünde mi olduğuna dikkat edebilirsiniz. Bu dikkatiniz sayesinde cebinizde fazla etkilenmemiş olacaktır.
  • İkinci el piyasasından alışveriş yapan insanlar alacağı eşyanın kendisinden öncede bir sahibi olduğunu bilmektedir. Bunu bilmesi eşyanın ufak tefek yaralı kısımlarının, renk farklılıklarının da olacağının farkında olması anlamına gelmektedir.
  • Montaj ve kurulum isterseniz bu hususu, satın aldığınız veya alacağınız ikinci el eşyanın yeriyle konuşmanız gerekmektedir.

İkinci El Eşyayı Kimler Tercih Eder ve Kimler Kullanır?

İkinci el eşyayı toplumun her kesimi tercih edilebilmektedir. Bu hususta bir sınıflandırma söz konusu değildir. Fakat bir genelleme yapılacak olunursa; düşük gelirli hanelerden orta gelirli hanelere, yeni evlenecek çiftlerden kiracılara kadar birçok kesim ikinci el eşyayı evinde tercih edip, kullanabilmektedir. Ayrıca öğrenciler ve geliri olmayan insanlar içinde günümüzde ev geçindirme yöntemidir. Hatta ikinci el piyasası için kullanılabilecek bir çokta uygulama mevcuttur.

Tümü